vineri, septembrie 29, 2006

Portile se deschid - Victor Stutz

Ideea e asa: suntem cinci baieti care mai stim cate ceva despre fotbal. Despre tot ceea ce este legat de fotbal, sub orice forma s-ar gasi, in Natura sau lumea Spiritului. Suntem fenomenali. Titisoru', Poenaru, Napoli (mare celebritate, are pseudonim, tot), Babuinu (posteaza mai repede vere!) si cu mine. Cred ca o sa ne cam injuram. Titi e cu Steaua, dar in primul rand cu banii, Poenaru tot cu Steaua, Napoli e galerist la Craiova, Babuinu la Dinamo iar io la Rapidulet. Fiecare scrie ce vrea, despre FOTBAL. Campionatu' intern, echipe nationale, etape, pariuri, pronosticuri, analize de orice fel, stadioane, galerii, fenomenul ultras, etc. Site-ul este deocamdata santier.

Deocamdata Titi este intr-o verva de atacant brazilian si ne dribleaza din tastatura. Va invata si cum e cu pariurile. Atunci cand pierde banii ii pierde de-un meci, care se termina dezastruos pentru el, desi pana in penultimul minut totul fusese ok. Gasiti meciul ala! Poenaru analizeaza Steaua si cica ar fi cea mai tare din campionat, Napoli spune si el acolo ceva asteptand ca Craiova sa intre iar in be, Babuinu' se lasa asteptat iar eu incep cerandu-i demisia lui Razvan Lucescu. Va zic mai incolo de ce.


Amintiri din copilarie – Titisor Monseniore-Filosof roman

Eram acu’ vreo saptamani la un mare Supermarket bucurestean..Cumparam niste hartie igienica! Fara sa vreau am trecut pe langa rafturile cu rechizite scolare….Multi “guvizi” isi cumparau caiete (astia sunt copii aceia care sunt tocilari, pt care un 8 inseamna bataie acasa si pedepse)! Langa ei erau “smecherii”, care cumparau lucruri ceva mai folositoare la scoala (carti de joc si zaruri)-acesti copii fac parte din elita celor pentru cartea este buna doar la cornete si coifuri…Dar!!! Mai erau o categorie...cei care sa pregateau cumparandu-si MINGE DE FOTBAL...Acestia sunt aceia pentru care 5 este cea mai buna nota, 10 este un mit, iar 7 nu exista deoare ei pur si simplu nu inteleg acesta nota...Daca tocilarii cautau caiete mai mari, pentru a face tema plus inca ceva ca sa-l pupe pe profesor acolo unde lama de ras nu ajunge, daca smecherii cautau carti din carton pentru a putea fi insemnate si zaruri cu magnet in ele, cei din urma cautau numai mingi de piele (daca se poate si cu o mare firma scrisa pe ea)...Poate va intreseaza de ce am deviat atat de la subiect...Pentru ca eu am o mica mare intrebare...UNDE DRACU ESTE VESTITA MINGE DE 35 (cunoscatorii stiu ce vreau sa zic)/ !
Mingea de 35 este acea minge care era confectionata din cel mai ordinar cauciuc, care atunci cand te asezai pe ea sigur primeai unele urari de bine din partea tovarasilor, urari care sigur foloseau verbe despartite prin cratina ca : “mi-as”, “luati-as”,”dati-as” terminate cu rude de gradul I din famile, deaorece se facea ovala, care atunci cand se spargea o lipeai cu glue si mergea ca la inceput…unde sunt acele mingi?
Acum, toti au super mingi, din piele (cine vine cu una din vinilin este facut de rusine blocului)...Unde sunt vremurile cand ne adunam 20 de tanci si ii spuneam celui care venea cu minge “Cine o sparge o plateste!!!”. Fas ! De parca a platit cineva vreodata o minge...
Ce vremuri frumoase erau...Nu stiam ce-i aia SINTETIC, NOCTURNA etc...Eram copii si bine mai era...Va pup !


Golgeterul – de Titisor Monseniore, filosof roman

In acest “episode” doresc sa va vorbesc despre un mare golgeter al Romaniei…Claudiu Raducanu!!! De ce vreau eu sa va vorbesc despre el? Simplu…Mi-am adus aminte de un episod de la prima lui convocare la echipa nationala!!! Dar pana la asta doresc sa va pun o intrebare la care merita sa reflectati: De ce nu a fost invitat niciodata la o emisiune sportiva, mai ales ca a fost golgeter si om reprezentativ al Stelei in cupele europene!!!
Dar sa revenim la ce doream sa va zic…cativa reporteri (care nu cred ca aveau ceva in maneca cu fotbalul), i-au luat acestui ARISTOTEL al fotbalului romanesc un interviu in care il intrebau de ce crede el ca a fost convocat….Stupoare…Raspunsul a sunat cam asa:
CITEZ: “Aaaaaaaa, deci eu, aaaaaaaaaaa, deci…am avut bulan…am dat golu’…eu….da…golu…!”
Va jur ca asa a fost!!!
Dar asta a fost ceea ce a scos pe gura…Mi-a ramas in minte fata lui si un gest de roman autentic…In timp ce se chinuia sa puna un substantiv langa un adjectiv sau predicat sau verb sau interjectie (ce, nu mi-am dat seama), a introdus un deget in nas si printr-o miscare scocioratoare a celui supanumit “pinky” (adica degetul mic pt necunoscatori), a scos un mic muc din nas (nu stiu cum se numeste in termeni medicali), s-a uitat o fractiune de secunda la el si apoi s-a sters de tricoul Stelei…
Mi-am incheiat pledoaria…NO COMMENT

Florin Poenaru

Bine aţi venit pe cel mai tare blog de fotbal şi cultură din blogosferă. Fotbalul o să fie, din nou, atît o chestie intelectuală cît şi o dispunere de forţe. Şi nici nu vom avea poze cu femei goale ca să atragem publicul, ca la gsp, deşi şi ei au bloguri.

La prima intervenţie o să scriu despre Steaua. De la meciul cu Standard, nu am mai nimic. Aici unde sunt, nu am fotbal. Lectură şi revoluţie, atît. Ştiu doar rezultate. Modeste, chircite, determinate, unele, de arbitru. Altele, de Carlos.

Afirmaţie: Steaua nu are ce căuta în Liga Campionilor. Steliştilor care vor prelua acum tastatura să mă înjure, o observaţie: sunt stelist, deci n-are rost să vă concentraţi pe ghicirea orientării mele fotbalistice. Ceilalţi, nu vă bucuraţi: Steaua e, acum cea mai bună echipă din România. Atît ca rezultate, cît şi ca dinamică internă a echipei. Dinamo vine tare din urmă, e drept, dar despre asta abia sezonul viitor se poate vorbi. Rapid=Lucescu Jr, adică un antrenor bun, dar limitat (vezi meciul recent cu Steaua).

Revin la Steaua şi o să prezint cîteva puncte. Dacă sunteţi stelişti de galerie, o să înţelegeţi. Dacă nu, nu pricepeţi nimic, oricum. Deci:

1. Steaua nu are ce căuta în Ligă. A bătut chinuit şi cu muuuult noroc pe Standard, o echipă submediocră. Contraexemplu: FC Copenhaga (haha, mai corect) a eliminat Ajax, după 2-0 la Amsterdam!!!
2. Nu are echipă de Ligă. Carlos, Neşu şi Gigel Coman sunt jucători de mijlocul clasamentului lui Mitică, nu oameni de puşi în faţa lui Juninho sau Cannavaro.
3. Adevărat, a bătut cu 4-1 pe Dinamo Kiev, la Kiev. Şi ce dacă? Kievul nu mai e fieful lui Lebanov de acum 10 ani, ci doar o fantomă care circulă prin Ligă. Ziceţi ultima victorie serioasă a lui Dinamo Kiev în ultimii 3-4 ani, sau vreo performanţă importantă. În campionat (unul dintre cele mai corupte campionate din Europa) se luptă cu o echipă care anul trecut nu a trecut de grupele UEFA!!! Sezonul trecut Kiev a pierdut campionatul!!!
4. Steaua are mari probleme în campionat. Or, dacă ai impresia că eşti echipă mare şi vrei să ai ceva de spus în Europa, nu poţi să ai probleme în campionat. Mai ales în campionatul românesc, unde numai 8 echipe joacă ceva, restul sunt de figuraţie şi mişculaţie. Lyon, Barca şi Chelsea (după ce a trecut de primele etape) rad tot în campionat. La mijloc e o chestiune de mentalitate pe care o ştim de la Middlesborough. Vrei să baţi pe Lyon, da' cîştigi cu arbitru la Bistriţa. Jucătorii nu au învăţat că accesul în Ligă obligă.


Ce are Steaua de schimbat, deci? Portarul şi atitudinea. Carlos trebuia dat afară încă de la semifinală. Argumentul că a salvat trei mingi în meciul cu Standard nu ţine. Portarii pentru asta sunt acolo, să apere. Asta e regula. La Carlos, asta e excepţia şi ne agăţăm de ea cînd putem. Cu Becali în umbră e greu de schimbat atitudinea. Nu poţi să ai mentalitate de oaie dusă la sacrificat sau de sclav pe tarla şi siguranţa învingătorului, în acelaşi timp.
Olăroiu a crescut mult de cînd e la Steaua şi a reuşit cîteva lucruri interesante. Am uneori dubii la selectarea echipei. Dar, despre asta în postul următor.


Lectia de fotbal: De Titisor Monseniore – Filosof roman

Ce s-a schimbat in fotbal, de la prima minge legata cu siret, de la primul meci jucat intre cativa englezi cu burta plina de bere (bere buna) si pana in ziua de azi cand jucam numai cu mingi de piele, de la firme mari, cu aparatori si ghete, cu crampoane pe care le schimbi in functie de vreme etc. Ce s-a schimbat ?
.Au aparut cartonasele, au aparut ofsaidurile, mingile s-au schimbat radical, echipamentele la fel, tactici noi, idei multiple...fotbalul se schimba si se va mai schimba. Singurul lucru care nu se va schimba este unul singur...Si va las sa va ganditi ! Aveti de la mine 10 secunde de gandire...9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1, GATA...raspunsul este urmatorul...Englezii...ei vor juca in continuare fotbal, cu aceleasi burti pline de bere. De bere buna vreau sa zic !

Nu vreau sa scriu istorii despre nu stiu ce echipe, nu vreau sa ma injur cu nimeni despre ideologii...vreau doar sa va invat putin fotbal, atat cat stiu si eu, sa va dau cateva ponturi zilnice pentru a castiga ceva banuti ca sa beti si voi o bere mai buna, sa va credeti si voi niste ENGLISH MEN. Dar dupa efectul berii, o sa va dati seama ca tot romani sunteti. Dar sa fiti bucurosi...Ca puteati fi Rromani si era mai naspa...


Revenirea la origini – Titisor Monseniore-Filosof roman

Cine zicea ca ofsaidurile ar trebui scoase, ori era prea destept, ori era prea beat! Zic asta pentru ca este o idee foarte buna frate! Pai eu platesc o gramada de bani sa vad un amarat de 0-0, deoarece au antrenorii tactici speciale, sa stau in frig si ma imbolnavesc pentru asta ? Nu tati...Uitati ce idee mi-a venit !

Ia hai sa revenim noi la origini...dar nu alea de la jumatatea anilor 1800 care erau cam asa : meciurile durau 60 de minute, portile inalte de 2 metri si arbitrii asigurau buna desfasurare a jocului. Exista si regula ofsaidului; nici atacantul din sec. XIX-lea nu putea trage in minge daca intre el si poarta nu se aflau 2 adversari. In epoca aceea insa nu exista portar; Toti jucatorii aveau voie sa apere poarta...
Nu astea, ca prea e acceasi branza...Alea de pe vremea romanilor, cand in loc de minge era un cap de om (asa erau pedepsiti unii prizonieri)...Ia ganditi-va cum era sa sara doi la cap sa loveasca un cap...suna frumos, nu ? Sa revenim la vremea aceea cand scorul nu era cel mai important, cand nu primeai prima pentru calificare si nu se injurau aia pe la colt de cetate...JUCAU PE ONOARE...Onoarea – lucrul ala care nu se vinde, nu se cumpara si mai ales...se castiga !

Iata si niste pronosticuri pentru a castiga un banut acolo, nu mult, dar e bun si ala...si va rog...sa va cumparati o bere mai de doamne ajuta...
1. Az Alkmaar – Den Haag pron 1
2. Feyenoord – Nac Breda pron 1
3. Unirea Urziceni – Univ. Craiova pron 1
4. Atalanta – Reggina pron 1
5. Roma – Empoli pron 1
6. Fiorentina – Catania pron 1
7. CFR Cluj – FC Vaslui pron 1

Cote calculate la Stanleybet...pentru o foaie bagata (100.000 pt cine nu cunoaste) castigati 1.163.997 lei vechi...Merita ?


Sa inceapa joaca…. de Napoli

Voi fi mereu prezent pe acest blog pentru a apara culorile alb-albastre ale Craiovei. Am sa va injur, o sa ne luam la tranta in vorbe, am sa va dau ponturi de pariuri, o sa imi apar istoria clubului pentru care sufar, va voi dezvalui toate dedesubturile galeriei oltene, voi face avancronici si analize de meciuri. Cineva caracteriza Craiova in felul urmator: “Universitatea acum nu mai este o religie in fotbal, ci infinit mai mult”. Va intrebati poate, si nu ma indoiesc ca in hohote de ras, ce are nebunu’ de tine cu echipa asta de 2 lei. Putini dintre voi cunosc ce inseamna cu adevarat Craiova si ce a facut aceasta echipa in fotbalul romanesc. De aceea, in primul meu post am sa va fac sa intelegeti de unde vine aceasta nebunie a Craiovei si ce a insemnat ea in fotbalul romanesc.
Clubul s-a infiintat in 1948 si are in palmares 4 titluri de campioana si 6 cupe ale Romaniei. Meritul Craiovei si ura fata de Dinamo incepe de prin 1973 cand Craiova incepe sa se bata cu echipele capitalei si lupta impotriva unui sistem communist. Asa se face ca-n ultima etapa Craiova si Dinamo se aflau la egalitate de puncte. Craiova bate si asteapta meciul lui Dinamo. Insa cainii isi programeaza, intr-un stil barbar, meciul peste 2 saptamanii de la incheierea campionatului si bat cu 5-0, exact la golverajul necesar castigarii titlului. Urmatorul an, Craiova castiga titlul la pas in fata lui Dinamo. Universitatea va ramane un adevarat mit pentru perioada aceea si iata performantele ei de care Steaua si Dinamo erau straine.
- 1979 – Craiova elimina pentru prima data in istoria fotbalului romanesc o echipa britanica (Leeds United – detinatoarea titlului) din Cupa Uefa
- Craiova ajunge pentru prima data in sferturile Cupei Campionilor fiind oprita doar de Bayern Munchen; Craiova reuseste un 1-1 pe Olympiastadion
- prima echipa romaneasca care ajunge in semifinala Cupei Uefa. Se intampla in 1983 cand doar 2 centimetri au oprit Stiinta de finala cu Anderlecht, cand Crisan trimte mingea in bara in minutul 83.
- prima echipa romaneasca care elimina o echipa germana – FC Kaiserslautern in 1983
- premiera in fotbalul romanesc: Balaci este dorit de AC Milan si de Bayern Munchen.
- singura echipa romaneasca care care a avut cei mai multi titulari in nationala. In campania de calificare la Campionatul European din ’84, Romania alinia 7 titulari ai Universitatii: Lung, Stefanescu, Balaci, Ungureanu, Camataru, Cartu si Ticleanu.
- singura echipa romaneasca care a evolut in cupele europene 10 ani la rand !!!
Toate aceste lucruri au facut din Craiova poate cea mai iubita echipa din tara si a reusit sa depaseasca barierele performantei atunci cand Steaua si Dinamo erau pe zero in Europa.
- cea mai mare deplasare facuta de vreo galerie vreodata la vreun meci din Romania. La finala cupei din ’98 cu Rapid, 20.000 de olteni au facut deplasarea pe 23 august
si istoria continua…..
Despre suporteri, avem lung timp de acum incolo sa ne intrecem in aurgumente, bannere, realizari, coregrafii, deplasari, evenimente Ultras….
Nu ai cum sa nu te indragostesti de cea mai frumoasa si curata echipa a fotbalului romanesc, o spune subsemnatul care este bucrestean 100%.

Cu stiinta pana la moarte si dincolo de ea